Geen producten in de winkelwagen.
Mis geen bespaartips, schrijf je in en ontvang 10% korting!
Wegens verhuizing is onze webshop tijdelijk gesloten. Bedankt voor uw begrip en we kijken ernaar uit u binnenkort weer van dienst te kunnen zijn!
Zowel een LED lamp als een spaarlamp verbruikt minder energie dan een gewone gloei- of een halogeenlamp. Maar wat is het verschil precies tussen een LED en een spaarlamp? Lees over de belangrijkste verschillen en wat de beste keuze is voor jouw situatie.
Beide soorten lampen werken op een andere manier. Een spaarlamp heeft de vaak kenmerkende glazen buis, welke is gevuld met kwikdamp. Als er stroom doorheen loopt ontstaat er ultraviolette straling, wat door het laagje poeder wordt omgezet in zichtbaar licht. De samenstelling van de poeder bepaalt de kleurtemperatuur.
Een LED lamp bevat een diode (LED staat voor Light Emitting Diode), waarin licht ontstaat door de constante beweging van elektronen. De lamp werkt heel efficiënt en produceert nauwelijks warmte. Lees meer over de werking van LED verlichting.
Beide lampen zijn een zuinig alternatief voor de gloei- of halogeenlamp. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen:
Zoals je kunt lezen wint de spaarlamp het alleen op het gebied van prijs. Door de langere levensduur van LED wordt dat eigenlijk al gecompenseerd. Ons advies is dan ook om voor LED te kiezen, wanneer dat mogelijk is.
Gaat je spaarlamp kapot? Kies dan voor LED verlichting. Om de juiste lichtsterkte te krijgen vermenigvuldig je het wattage van de spaarlamp met factor 0,6. Ter vervanging van een spaarlamp van 12 Watt kies je een LED lamp van 7 Watt.
Kiezen voor LED verlichting is slechts één manier om minder stroom te verbruiken. Lees ook onze andere tips om energie te besparen.
Het gebruik van zonne-energie lampjes in je tuin kan een aanzienlijke besparing opleveren vergeleken met traditionele tuinlampjes die op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Laten...
Bereid je voor, want als we niet snel in actie komen, kunnen we een serieuze muggenplaag verwachten. Volgens de bioloog en insectenkenner Arnold van...
In deze blog vind je 14 dingen die je moet weten over zonne-energie! Zo weet je precies hoe zonne-energie werkt en nog veel meer!...