Geen producten in de winkelwagen.
Mis geen bespaartips, schrijf je in en ontvang 10% korting!
Wegens verhuizing is onze webshop tijdelijk gesloten. Bedankt voor uw begrip en we kijken ernaar uit u binnenkort weer van dienst te kunnen zijn!
Hoeveel water verbruik je per dag of per jaar? Dat is lastig om te berekenen. Hieronder vind je een aantal gemiddelden, waarmee je een indicatie krijgt van het waterverbruik. Je werkelijk verbruik is terug te vinden op je jaarrekening of je meet zelf je waterverbruik met de waterverbruiksmeter.
Je waterverbruik is afhankelijk van het aantal personen in je huishouden. Hoe meer mensen in het gezin, hoe lager het gemiddelde waterverbruik per persoon is. Hieronder vind je een gemiddelde.
Bron: Nibud
Douchen en baden is goed voor ongeveer 1/3 van het waterverbruik: met een douchebeurt van 9 minuten verbruikt u ongeveer 65 liter water. In een bad gaat ongeveer 120 liter warm water per keer.
Ook het doorspoelen van het toilet en de wasmachine staan hoog op de lijst van grote waterverbruikers. Bekijk hieronder waarmee je gemiddeld het meeste water verbruikt per dag.
Bron: Vewin
Met douchen verbruik je gemiddeld het meeste water per dag. Hiermee valt dan ook veel water te besparen. Je kunt uiteraard minder vaak of minder lang gaan douchen. Door vijf in plaats van negen minuten te douchen bespaart een gemiddeld huishouden jaarlijks 15.000 liter warm water. Met een eenvoudige douchetimer houd je gemakkelijk bij hoe lang je onder de douche staat.
Er zijn ook mogelijkheden om water te besparen zonder in te leveren op comfort. Met een waterbesparende douchekop vermindert je waterverbruik, doordat het water in fijne druppels wordt verdeeld. Waar een normale douchekop 10 tot 15 liter per minuut verbruikt, is dit bij een waterbesparende douchekop slechts 6 tot 8 liter. Dat scheelt al 45 liter water per douchebeurt. Er bestaan ook handige waterbespaarders die je in de kraan of voor de douchekop plaatst. Water dat je niet verbruikt hoeft ook niet opgewarmd te worden, dus je bespaart ook nog eens op de energierekening!
De watermeter houdt bij hoeveel water je verbruikt. Je ontvangt elk jaar een eindafrekening van de waterleverancier. Hierop staat je verbruik in kubieke meter (m3). Een kubieke meter water is 1.000 liter. Bekijk je jaarafrekening om te zien wat je precies heeft verbruikt.
Het gebruik van zonne-energie lampjes in je tuin kan een aanzienlijke besparing opleveren vergeleken met traditionele tuinlampjes die op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Laten...
Bereid je voor, want als we niet snel in actie komen, kunnen we een serieuze muggenplaag verwachten. Volgens de bioloog en insectenkenner Arnold van...
In deze blog vind je 14 dingen die je moet weten over zonne-energie! Zo weet je precies hoe zonne-energie werkt en nog veel meer!...