Geen producten in de winkelwagen.
Mis geen bespaartips, schrijf je in en ontvang 10% korting!
De CV-ketel is vooral bekend als verbruiker van gas, maar het toestel is ook aangesloten op het stopcontact. Hoeveel stroom verbruikt een CV-ketel eigenlijk en biedt het ook mogelijkheden om stroom te besparen?
Een CV-ketel gebruikt niet alleen stroom voor het digitale display en de ventilator, het is vooral de circulatiepomp die elektriciteit verbruikt. Dit onderdeel pompt het warme water rond, zodat de radiatoren water ontvangen. Tegenwoordig zijn circulatiepompen modulerend, oftewel het vermogen wordt aangepast aan de vraag. Als je de temperatuur een halve graad verhoogt hoeft de pomp niet op 100% capaciteit te werken, maar slechts een deel daarvan. Daardoor zijn nieuwe CV-ketels zuiniger dan oudere modellen.
Als voorbeeld nemen we het verbruik van de populaire Nefit Trendline II CW4 ketel:
Tegenwoordig zijn fabrikanten ook verplicht om het stroomverbruik in stand-by modus te vermelden. Daardoor heb je een goede indicatie van het stroomverbruik van je ketel. Check je handleiding om achter het stroomverbruik van je ketel te komen.
Wil je exact weten wat je CV-ketel verbruikt? Dan is het handig om een energiemeter in het stopcontact van de ketel te plaatsen. Let wel op het moment dat je het energieverbruik meet, want op maximaal vermogen verbruikt het toestel aanzienlijk meer dan bij een verhoging van de temperatuur met een halve graad.
Er bestaan twee soorten CV-ketels: solo- en combiketels. Een soloketel levert alleen warm water voor de verwarming. Daarbij heb je dan nog vaak een boiler voor het warmte water voor kraan en douche. Een combiketel levert zowel water voor verwarming als kraan/douche. Je raadt het waarschijnlijk al, een enkele CV-ketel is zuiniger dan twee losse toestellen voor warm water. Heb je de keuze? Kies dan voor een combiketel.
Sinds 2015 zijn fabrikanten verplicht om in nieuwe CV-ketel een energiezuinige circulatiepomp te plaatsen. Nieuwe toestellen zijn daarmee al een stuk zuiniger ten opzichte van een ketel van 10 of 15 jaar oud. Is je ketel ouder dan 12 jaar? Overweeg dan om de CV-ketel te vervangen voor een nieuw, zuiniger toestel.
Nieuwe CV-ketels zijn energiezuinig en bieden weinig mogelijkheden om echt stroom te besparen. Maar dat geldt niet voor alle apparaten in huis. Benieuwd wat u nog meer kunt besparen? Bekijk hoe je sluipverbruik kunt opsporen en voorkomen.
De slimme thermostaat is een innovatieve technologie die je helpt energie te besparen en het comfort in huis te verhogen. In dit artikel bespreken...
Inleiding LED-verlichting wint snel aan populariteit als een energiezuinige en duurzame verlichtingsoplossing. In dit artikel bespreken we de voordelen van LED-verlichting en waarom het...
Zonne-energie wordt steeds populairder als duurzame energiebron. Door te investeren in zonnepanelen kun je profiteren van deze groene energiebron en een positieve impact hebben...