Geen producten in de winkelwagen.
Mis geen bespaartips, schrijf je in en ontvang 10% korting!
Om energie te besparen hoef je niet altijd een grote investering te doen. Er zijn verschillende, kleine stapjes waarmee je je energierekening al omlaag brengt. Ze leveren niet alleen lagere maandlasten op, je krijgt er vaak ook meer wooncomfort voor terug.
Natuurlijke ventilatie is goed voor de luchtvochtigheid in huis, maar vaak komt tocht ongevraagd via naden en kieren het huis binnen. Daardoor moet de verwarmingsketel harder stoken om het huis op temperatuur te krijgen. Bekende tochtplekken zijn deuren, ramen en de brievenbus. Controleer je huis op tocht en plaats tochtstrippen om de luchtstromen te stoppen. Volgens Milieu Centraal bespaar je met het dichten van kieren en naden, in een gemiddelde hoekwoning, jaarlijks 70 kuub gas. Omdat je de thermostaat lager kunt zetten, bespaar je in totaal € 170,- per jaar!
Er zijn verschillende manieren om energie te besparen door slim te verwarmen. Zet de kachel bijvoorbeeld alleen aan in de ruimtes waar je veel bent. Ga je vaak dezelfde tijd naar bed? Zet dan de thermostaat al een uur van tevoren wat lager. Let er ook op dat je thermostaat lager zet als er niemand thuis is.
Ook als elektrische apparaten niet aanstaan, verbruiken ze soms energie, bijvoorbeeld in stand-by modus. Vooral oude apparaten hebben hier last van. Dit kun je eenvoudig oplossen door bijvoorbeeld stekkerdozen te gebruiken, waarmee je alle aangesloten toestellen met één druk op de knop uitzet. Of kies voor een tijdschakelaar, zo bepaal je zelf wanneer een apparaat stroom mag verbruiken.
Zet je de wasmachine of vaatwasser wel eens aan als er nog makkelijk iets bijpast? Door de apparaten alleen te gebruiken als ze vol zijn, scheelt dat een flink aantal schoonmaakbeurten. Kies ook voor 30 graden, dan was je een stuk energiezuiniger dan met 60 graden. Lees meer over het verbruik van je wasmachine en onze bespaartips voor dit apparaat.
Door wat korter onder de douche te staan kun je flink besparen op je energierekening. Gemiddeld staat een Nederlander 9 minuten onder douche. Als iedereen slechts 5 minuten doucht bespaart een gemiddeld gezin 15.000 liter water en wel 60 kuub gas, wat neerkomt op € 90 per jaar (bron: Milieu Centraal). Daarnaast kun je een waterbesparende douchekop aanschaffen, daar bespaar je nog eens 20% extra water mee!
Vervang al je gloei- en halogeenlampen door LED verlichting en verlaag je stroomrekening. Een LED lamp is wat duurder in aanschaf, maar door het lagere energieverbruik verdien je dit gemiddeld binnen 3 jaar terug (bron: Milieu Centraal). En het comfort blijft gelijk, LED verlichting doet op het gebied van kleurtemperatuur niet onder voor traditionele verlichting. Lees meer over de werking van LED.
Het licht helemaal uit doen is nog een zuiniger optie dan LED verlichting plaatsen. Het is vaak handig als er ergens nog licht brandt, maar is het echt nodig? Doe het licht uit in de ruimtes waar je niet bent, daarmee bespaar je stroom.
Ook met een kleine aanpassingen kunt u de energierekening verlagen. Bekijk voor alle onze besparende producten in onze shop.
Het gebruik van zonne-energie lampjes in je tuin kan een aanzienlijke besparing opleveren vergeleken met traditionele tuinlampjes die op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Laten...
Bereid je voor, want als we niet snel in actie komen, kunnen we een serieuze muggenplaag verwachten. Volgens de bioloog en insectenkenner Arnold van...
In deze blog vind je 14 dingen die je moet weten over zonne-energie! Zo weet je precies hoe zonne-energie werkt en nog veel meer!...