Geen producten in de winkelwagen.
Mis geen bespaartips, schrijf je in en ontvang 10% korting!
Wegens verhuizing is onze webshop tijdelijk gesloten. Bedankt voor uw begrip en we kijken ernaar uit u binnenkort weer van dienst te kunnen zijn!
Elk jaar valt de eindafrekening op de deurmat, maar hoe weet je of je juist veel of weinig gas verbruikt? In een groot huis heb je de verwarming waarschijnlijk vaker aanstaan dan in een klein appartement. We geven je vergelijkingsmateriaal, zodat je weet of je gasverbruik gemiddeld is of niet.
In het algemeen daalt het gasverbruik bij Nederlandse huishoudens. Dat komt onder andere doordat CV-ketels zuiniger worden en er steeds vaker isolatie wordt aangebracht. Tussen 2010 en 2018 daalde het gemiddelde gasverbruik met ruim 20%. Opvallend is dat alleen het gasverbruik voor verwarming is verminderd, we verbruiken niet minder warm water onder douche.
Een Nederlands huishouden verbruikte in 2019 gemiddeld 1.239 kuub gas: per dag is dat 3,4 kuub. Uiteraard ligt het gemiddelde gasverbruik per dag in de winter hoger dan in de zomer, omdat de kachel dan vaak aanstaat. In de app van je energieleverancier zie je vaak na enkele dagen het verbruik op een specifieke dag.
Het gasverbruik is afhankelijk van het aantal personen en het soort woning. In een vrijstaande woning moet je immers meer vierkante meter warm krijgen. Hoe groter het huishouden, hoe hoger het verbruik ligt. Zie hieronder het verbruik bij ‘oude’ woningen, oftewel gebouwd voor 1992.
Bron: CBS, energieverbruik huishoudens 2019.
De meeste woningen worden verwarmd door een CV-ketel, welke gas verbruikt. De verwarmingsketel slaat aan om het verwarmingswater te verwarmen en om warm douche- en kraanwater te leveren. Gemiddeld wordt 80% van het gas verbruikt voor de verwarming en 20% voor warm water.
Minder gas verbruiken is goed voor de energierekening: gas wordt tot nu toe elk jaar duurder. De overheid wil graag dat steeds meer woningen aardgasvrij worden verwarmd. Door minder gas te verbruiken kun je flink wat besparen. Dat kan bijvoorbeeld door je woning te isoleren, korter te douchen, of efficiënter te verwarmen. Ook zijn er steeds meer alternatieven voor de CV-ketel, zoals een warmtepomp.
Lees ook onze tips om minder gas te verbruiken.
Het gebruik van zonne-energie lampjes in je tuin kan een aanzienlijke besparing opleveren vergeleken met traditionele tuinlampjes die op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Laten...
Bereid je voor, want als we niet snel in actie komen, kunnen we een serieuze muggenplaag verwachten. Volgens de bioloog en insectenkenner Arnold van...
In deze blog vind je 14 dingen die je moet weten over zonne-energie! Zo weet je precies hoe zonne-energie werkt en nog veel meer!...